keukenpraatje januari 2018

keukenpraatje januari 2018

Menu praatje

Hierbij presenteren we het eerste menu van het nieuwe (culinaire) jaar. Ook in 2018 zullen we ons best doen om vanuit de receptuur-commissie mooie menu’s voor jullie samen te stellen. Deze commissie bestaat in 2018 uit de volgende personen: Jan Camp, Joep Jansma, Jos Janssen, Herman Keltjens en Huib Salimans. Een welgemeend woord van dank aan Jac Rijpkema en Hay Janssen die jarenlang hebben bijgedragen aan mooie menu’s.

We vinden het fijn dat in het komende jaar 5 van de 11 menu’s bij de receptuur-commissie zullen worden aangeleverd door kookgroepen en/of individuele confrères van onze vereniging. Dit zal bijdragen tot nog meer afwisseling van de gerechten. Verder streven we ernaar dat de bereiding van amuse en voorgerecht niet te ‘complex’ is en derhalve met relatief weinig werk kan worden uitgevoerd. Zodoende kunnen de eerste gerechten van het menu relatief ‘snel’ na aanvang van de kookavond uitgeserveerd kunnen worden.                                                                De diverse gerechten zullen, zoals we gewend zijn, worden vergezeld van prachtige foto’s. Deze zijn op groot formaat afgedrukt en hangen bij de beschrijvingen op de werkplekken in onze keuken. Om die reden zal in de receptuur de wijze van opmaak van het bord zeer summier of zelfs niet meer worden beschreven. Gebruik dus altijd de grote foto als voorbeeld van de opmaak!                                                                             Wellicht ter overvloede aandacht voor het gebruik van de warmhoud-kast. Dit apparaat met constante temperatuur van ongeveer 59°C is ideaal om gerechten warm te houden maar ook om vlees vanuit de koeling langdurig in te leggen om vervolgens perfect te kunnen bakken (ook bij het hoofdgerecht van deze maand). Let wel, verpak het vlees goed in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.

Het menu voor januari 2018 is samengesteld door Frans Heldens en Joep Jansma. De amuse (2 pers) is een smaakvol hapje uit de temperamentvolle Spaanse keuken. Het voorgerecht (2 pers) oogt als een kunstzinnig ontwerp met een ‘zwevend’ koekje in een glas.                                                                                                                     De soep (1 of 2 pers) is een niet alledaagse, lekkere cappuccino met de smaak van anijs door de venkel en de pernod.

Het tussengerecht (2 pers) is een heerlijk en kleurrijk bordje met vis.

De sorbet (1 pers) is deze keer gemaakt met appel.

Het hoofdgerecht (3 pers) is een ware CCNL-klassieker, namelijk een biefstuk met heerlijke stroganoff saus.

Het nagerecht (2 pers) is een mooi plaatje en een feestje voor de liefhebber van chocolade.

 

Geniet van dit mooie menu en eet smakelijk!

Huib Salimans

Voorzitter receptuur-commissie

 

 

PR en wervingscommissie

De komende maand gaan we verder in gesprek met “Lekker Venlo” over de deelname van de cuisine aan het evenement van 2018. Intussen liggen er wat concrete voorstellen op tafel waarmee we met de organisatie van dit evenement en ons bestuur in overleg gaan. In januari zullen we daarover een besluit nemen.

In het volgende keukenpraatje zult u er meer over lezen.

De afgelopen maand is er ook een aanzet gemaakt voor de vernieuwing van de website. Met behulp van een aantal confrères zullen we de komende maanden de website grondig onder handen nemen.

Peter Smits

Voorzitter PR en wervingscommissie

 

Algemene zaken

Nieuwjaarswens

Bestuur, medewerkers en vrijwilligers wensen u een goed en vooral een gezond 2018 toe en daarbij natuurlijk een geweldig culinair jaar.

45 Jaar CCNL

Het kleding advies is casual en feestelijk. Een stropdas hoeft dus niet.

We hebben de eerste rij achter onze groep nog vrij gehouden. Als u er nog bij wil zijn, stuur dan even een mail naar kantoor en naar uw chef. U krijgt dan nog een bevestiging terug. We verzoeken de leden die ingeschreven hebben aan de eigen groep te betalen. De groepen zullen de rekening van de totale groep krijgen.

We hebben weer een maître

Fred Plöenes heeft op 29 november zijn titel “maître” behaald. Natuurlijk hebben wij hem direct na de uitslag van het examen van harte gefeliciteerd. Fred is op dit moment de enige in de vereniging die deze titel mag dragen.

De wijnkelder

Jan en Titia Camp hebben enkele weken geleden het plafond van de wijnkelder geschilderd. Daarvoor hartelijke dank. Ook zijn de dure TL lampen vervangen door LED verlichting. Nu zijn we in de vakken nog aan het schilderen.

Energie besparing

Het plafond boven de bar en boven het oude gedeelte van de hal zijn geïsoleerd. Weer een besparing op de energie rekening.

Nieuwjaarsreceptie

Zondag 7 januari 2018 bent u met partner vanaf 15.00 uur van harte welkom in ons restaurant om te proosten op een geweldig jaar. Graag even een mailtje als u zich nog niet heeft aangemeld.

Schoonmaak artikelen

In de spoelkeuken zal binnenkort een automaat geplaatst worden die de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddelen in het water doet. Dit om overmatig gebruik van dure reinigingsmiddelen te voorkomen.

Jaarvergadering

De jaarvergadering zal op vrijdag 30 maart in de cuisine gehouden worden.

Dat is Goede Vrijdag en de enige mogelijkheid gezien de drukke bezetting van het restaurant.

Wij wensen u weer een geweldige kookavond of middag in januari.

Jan Reker

President